Göz Altı Yağ Bezeleri Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Göz Altı Yağ Bezeleri Belirtileri ve Tedavisi

Göz Altı Yağ Bezeleri

Vücutta bulunan sebum, cilde yağ salgılama işlevi gören yağ bezlerinin yolunun tıkanması ile yağ bezesi meydana gelir. Bu bezeler derinin altında birikir ve burada şişlik, yani kist oluşturur. Bu tip kistlere yağ bezesi adı verilir. Yağ bezeleri iyi huylu tümörlerdir ve bu durum kansere dönüşmez. Ancak, nadir durumlarda, 5 cm kadar büyüyebilen bir kist (liposarkom) kötü huylu kansere dönüşebilir. Sağlıksız beslenme, fazla yağlı yiyecekler, yağlı bir cilt ve karaciğer yağlanması sonrasında oluşan enzim dengesizliği ile ortaya çıkan kolesterol ve bunun sonucu olarak lipom yağ bezesi oluşumu meydana gelebilir.

Göz Altı Yağ Bezeleri

Göz altı yağ bezeleri, derinin altında bulunan yağ dokusunda oluşan ve zaman içerisinde büyüme gösteren iyi huylu şişliklerdir. Göz altında meydana gelen yağ bezeleri farklı tiplerde olabilir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda oluşabilen göz altı yağ bezeleri, görünüm olarak hoş olmayan bir duruma yol açar. Bu bezelerin türüne göre tedavi uygulaması da birbirinden farklıdır. İnsanlarda en sık meydana gelen göz altı yağ bezelerine ait rahatsızlıklar aşağıda özet olarak ele alınmıştır.

Milyum

Milyum, göz altı yağ bezelerinin en çok rastlanan türüdür. Küçük yaştan itibaren her insanda görülebilir. Renk olarak beyaz ve sarımsı olup, yüzeyde 1-2 mm büyüklüğünde, yuvarlak ve kabarık oluşumlardır. Bu bezelerin oluşum sebepleri pek bilinmemektedir. Bu tür bezeler daha çok yanaklar ve göz çevresinde etkilidir. Tedavi olarak lazer tedavisi ve elektro cerrahi yöntemler kullanılır.

Siringoma

Siringoma, ter bezlerinin yol açtığı iyi huylu oluşumlardır. İnsanlarda yaygın olarak görülen bu bezeler, çoğunlukla ergenlik döneminde etkili olur. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, kadınlarda daha fazla görülür. Kadınlarda göz altı yağ bezelerinin yanı sıra, göğüs, genital bölge, koltuk altı ve göbek çevresinde de görülebilir. Sarı veya ten renginde olan bu türler, 1-3 mm büyüklüğünde, ciltten daha kabarık ve yuvarlaktır. Sayısı fazla olan yağ bezeleri, ciltte simetrik bir yerleşim gösterir. Siringoma tedavisi için elektriksel cerrahi veya lazer tedavi uygulanır. Bu uygulamalarla 1-3 seans içinde temizlenebilir. Ancak siringoma her zaman nüksetme eğilimi gösterir.

Ksantelezma

Ksantelezma, çoğu zaman göz kapakları içlerinde meydana gelen ve sarı renkte olan yağ bezeleridir. Bu tür bezeler, gözaltı kapağına nispeten üst göz kapağında daha çok görülür. Sertlik olarak yarı sert ile yumuşak kıvamda olabilir. Genel olarak simetrik bir yapı gösteren bu bezeler, iki göz kapağını da aynı anda etkiler. Bu tip bezeler kalıcı ve ilerleyici olduğundan, kendiliğinden geçmez. Bu oluşum daha çok kadınlarda görülür ve genellikle 40-50 yaşlarında etkilidir. Ksantelezma olanların çoğunlukla kan yağları yüksek olabilir. Tiroit ve şeker hastalığı ksantelezma oluşumuna yol açabilir. İyi kolesterol değerinin düşük olması, damar sertliği yönünden risk teşkil eder. Bu nedenle, yağ bezesi olanların kan yağ değerlerini kontrol altında tutmaları önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şeyma

23 Temmuz 2024 Salı

Göz altımda küçük beyaz ve sarımsı kabarcıklar fark ettim, bunlar milyum mu acaba? Bu durumu tedavi ettirmek için lazer veya elektro cerrahi yöntemlerini mi düşünmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba ޞeyma Hanım,

Göz altınızdaki beyaz ve sarımsı kabarcıklar, milyum olabilir. Milyumlar genellikle zararsız ve çok yaygındır. Ancak kesin tanı koymak için bir dermatoloğa başvurmanız en doğru adım olacaktır. Dermatoloğunuz size uygun tedavi yöntemini önerecektir. Lazer ve elektro cerrahi yöntemleri, milyumların tedavisinde sıkça kullanılan ve etkili olan yöntemlerdir. Güvenilir bir dermatolog eşliğinde bu yöntemleri değerlendirebilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni