{ "title": "Göz Altı Şişlikleri", "image": "https://www.gozalti.gen.tr/images/Goz-Alti-Sislikleri-66762.jpg", "date": "20.01.2024 17:22:12", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Göz altı şişlikleri, çoğu kişinin ara sıra olsa da yaşamış olduğu bir şikâyet olan göz altı şişlikleri bazı kişileri oldukça yoğun etkiler. Göz altı şişlikleri kişinin kendini estetik anlamda kötü hissetmesine neden olur. Kişinin kendini yaşlı ve bitkin hissetmesine neden olabilir. Yanlış beslenme, kronik gelişen bir rahatsızlık, uykusuzluk, stres, yorgunluk, su kaybı, genetik gibi pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir.

Göz altı şişlikleri neden olur?

Yetersiz uyku: Uykusuzluk nedeniyle göz altı şişliği çoğu kişinin başına gelmiştir. Uykusuz bir geceden sonra sabaha çıkıldığında gözlerde şişlik kaçınılmazdır. Kesintisiz ve dinlendiren bir uyku göz sağlığı haricinde vücut sağlığı içinde oldukça önemlidir.

Yaşlanma: Göz çevresindeki deri vücut derisine nazaran daha hassas ve incedir. Yaş alındıkça göz altı derisinde incelme ve doğal olarak sarkmalar oluşur. Bu durum fizyolojik olarak doğal kabul edilir. Deri yaşlandıkça yine göz altı derisinde kaslar gücünü kaybetmeye başlar ve şişlikler meydana gelir.

Stres ve yorgunluk: Ağır işlerde ya da geç saatlere kadar çalışmak, bilgisayar başında uzun saatler geçirmek, TV seyretmek göz yorgunluğuna sebep olarak göz altı şişliklerine yol açabilir. Stres vücudu olumsuz etkileyen bir durumdur. Diğer organlar gibi gözleri de olumsuz etkiler ve stres nedeniyle göz altı morlukları, göz altı şişlikleri yaşanabilir.

Su kaybı: Yetersiz su göz altında şişliğe yani torbalanmaya sebep olabilir. Bu durumdan dolayı yaşanan sorunları önlemek adına günlük su tüketimine önem verilmelidir. Yeterli miktarlarda su içildiğinde sorun kendiliğinden düzelebilir.

Genetik: Göz altı şişlikleri genetik yatkınlığı olan kişilerde bariz şekilde görülebilir. Genetik yatkınlık nedeniyle erken yaşlarda ortaya çıkmaya başlayabilir. Kişinin yakın akrabalarında geçmeyen göz altı şişlikleri varsa büyük olasılıkla kalıtsal olarak bu durum yaşanabilir.

Soğuk algınlığı ve alerji: Soğuk algınlığı, saman nezlesi, sinüzit gibi rahatsızlıklar göz altı şişliklerine sebep olabilir. Toz alerjisi, polen alerjisi gözlerde kaşıntıyla beraber şişliğin gelişmesine sebeptir.

Göz enfeksiyonları: Gözü etkileyen virüs ve bakteri kaynaklı enfeksiyonlar farklı türlerde gelişebilir. Göz arpacığı, blefarit gibi göz enfeksiyonları göz altı şişlikleri için bir nedendir.

Adet dönemi: Vücutta adet döneminde yaşanan hormonal değişiklikler vücutta su tutulumuna sebep olabilir. Bu durumda göz altı şişlikleri gelişebilir. Bu geçici bir durumdur ve adet dönemi tamamlandıktan sonra kendiliğinden geçer.

Gözleri kaşımak: Göz derisi hassas olduğundan kaşındığında tepki olarak şişlik ortaya çıkabilir.

Alkol ve sigara kullanımı: Sigara kullanımı cilt güzelliğini olumsuz etkileyen bir durumdur. Gözlerde tahriş, yanma ve batma hissine yol açabilir. Sigara içmek haricinde sigara dumanına maruz kalmakta aynı şekilde gözleri olumsuz etkileyerek şişliklerin açığa çıkmasına sebep olabilir.

Güneş: Güneş altında uzun saatler geçirmek cilde zarar verebilir. Güneş gözlüğü kullanmadan gözlerin güneşe maruz kalması gözlerde şişliğin oluşmasına neden olabilir.

Ağlamak: Doğal bir tepki olan ağlamak gözlerin şişmesinde etkili bir faktördür. Gözyaşında bulunan tuz ağlandığında göz altı şişliklerine yol açar.

Altta yatan hastalıklar: Enfeksiyon hastalıkları, alerjik reaksiyonlar, tiroit hastalıkları, ödem, romatizma hastalıkları göz altı şişlikleri için neden olabilecek hastalıklar arasındadır.

Göz altı şişlikleri nasıl geçer?

Göz altı şişlikleri tedavisi için öncelikle altta yatan nedenin tespite dilmesi ve ortadan kaldırılması gerekir. Evde basit önlemlerle şişliklerden kurtulmak çoğu zaman mümkün olur. Buz uygulamaları, göze masaj yapmak, soğuk su kompresi, çay banyosu, salatalık dilimleri, çiğ patates uygulamaları, düzenli uyku ve beslenme programları, yaşam tarzında değişiklik ve egzersizler uygulanarak göz altı şişlikleri tedavi edilebilir. Bunların yanı sıra doğal ürünler kullanılarak maskeler hazırlanıp, düzenli kullanılabilir. Göz altı şişlikleri için faydalı olan kaliteli kozmetik ürünler kullanılabilir. Eğer şişlik genetik nedenle ortaya çıkmışsa bu durum genelde uygulamalara rağmen giderilemez.
" } ] }