{ "title": "Göz Altı Morlukları", "image": "https://www.gozalti.gen.tr/images/Goz-Alti-Morluklari-63866.jpg", "date": "20.01.2024 03:29:53", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Göz altı morlukları, göz altında oluşan morluklar kişinin daha yorgun ve uykusuz görünmesine neden olur. Çoğu kişi göz altı morluklarından yana mustariptir. Göz altı morlukları yalnızca yorgunluk ya da uykusuzluk gibi nedenler haricinde göz altı morluğunun daha pek çok nedeni vardır. Genetik yatkınlık, gözün yapısı, yaş gibi nedenler haricinde daha pek çok neden bulunmaktadır.

Göz altı morlukları neden olur?

Kemik yapısı: çökük göz yapısı olan kişilerde gözde kemik yapısı sebebiyle göz altında gölgelenme oluşabilir. Gölgelenme göz altının normalden daha koyu görünmesine neden olur. Bu tür nedenden dolayı göz altında morluk olanlar kapatıcı kullanarak göz altını aydınlatabilir.

Uykusuzluk: Uyku düzensizliklerinde ya da yeterince dinlenilmediğinde yüzde yorgunluk, solukluk ve beraberinde göz altlarında koyulaşma oluşur. Bu sorunu gidermek için poşet çaylardan yardım alınabilir. Dinlenme anında poşet çay göz üstüne alınarak birkaç dakika bekletilir. Hem yorgunluk hem de göz altı morluklarınıgiderir.

Güneş ışınları: Fazla güneşe maruz kalmak göz altlarında bulunan melanin adlı maddenin azalmasına sebep olabilir. Bu madde vücutta bazı bölgeleri güneşe karşı korumak için oldukça önemlidir. Güneşe çıkılacağında güneş gözlüğü kullanarak bu sorun bertaraf edilebilir.

Hiperpigmentasyon: Cilde renk veren melanin vücut tarafından normalden daha fazla üretilirse ciltte lekelenmeler ve koyu renkler oluşur. Melanin, genetik etkenler, güneş, hormon bozuklukları ve enfeksiyonlar sebebiyle fazla üretilebilir.

Sinüzit ve alerji: Astım hastalarında, alerji sorunları olanlarda göz altı morlukları sıkça görülür. Bunun yanı sıra gözde kaşıntıya yol açan egzama gibi problemler yine göz altı morluğuna yol açabilir. Sinüslerin tıkalı olması, burun tıkanıklığı gibi durumlarda göz ve burun arasında yer alan damarlarda genişleme görülebilir ve bölgede kan toplanabilir. Bu gibi durumlarda göz altı morlukları oluşabilir. Eğer alerji ya da sinüzit sebebiyle göz altı morluğu yaşanıyorsa öncelikle bu sorunların tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde ne yapılırsa yapılsın sorun çözümlenemez.

Kalıtım: Vücutta birçok şey gibi göz altı morlukları da kalıtımsal olarak gelişebilir. Anne ya da babanın göz altı morlukları varsa çocuklarda da gelişme olasılığı yüksektir.

Yaşlanma: Yaş ilerledikçe göz altı derisi hassaslaşmaya başlar. Bu hassaslık göz altının daha koyu görünmesine neden olur. Bunun yanı sıra yaşa bağlı gelişen kırışıklıklar ve deri sarkması yine göz altının daha koyu görünmesine neden olur.

Gebelik ve adet dönemi: bu dönemlerde olan kadınlarda cilt renginde değişiklik olabilir. Bu değişiklik göz altında gölgelenmeye neden olur.

Yaşam tarzı: Alkol, sigara kullanımı, madde kullanımı göz altı morluklarını öne çıkarabilir. Sigara vücutta bulunan oksijen miktarını azaltarak morluklarda etkili olur. Alkol ise uyku bozuklukları, sıvı kaybı gibi sebeplerden dolayı göz altı morluklarına sebep olabilir. Madde bağımlılığı da aynı şekilde vücutta birçok olumsuzlukla beraber göz altı morluklarına sebep olur.

Kullanılan ilaçlar: Farklı hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar yan etki olarak göz altı morluğuna sebep olabilir. Göz çevresindeki derinin hassaslığı, ilaçların kan akışını arttırması morlukların açığa çıkmasına yol açar. Özellikle hipertansiyon için kullanılan ilaçlar bu soruna sebep olabilir.

Su tutumu: Vücutta farklı nedenlere bağlı olarak gelişen su tutumu damarlarda genişlemeye yol açar. Bu durumda göz çevresindeki hassas deride bulunan damarlar daha belirginleşir. Aşırı tuz tüketimi, az sıvı alımı ve stres vücudun su tutmasına sebep olabilir.

Beslenme alışkanlıkları: Dengeli beslenme vücudu birçok hastalığa karşı korur. Tam tersi yetersiz ve düzensiz beslenme ise hastalıklara ve cilt sorunlarına yol açar. İhtiyaç duyulan mineral ve vitaminlerin yeteri kadar alınmaması göz altında morlukların ortaya çıkmasına neden olur. Mesela, demir eksikliğinde ciltte solgunluk en yaygın belirtidir. Göz altında yer alan damarlar solgun ciltlerde daha ön planda olur.

Göz altı morlukları, eğer genetik ya da farklı bir rahatsızlık sonucu ortaya çıkmamışsa, nedeni uykusuzluk, yorgunluk, beslenme alışkanlıklarıysa evde uygulanacak bazı yöntemlerle giderilebilir. Göz altı morlukları için hazırlanan maskeler ve kullanılacak kozmetik ürünler bu anlamda işe yarayabilir. Hastalıklar nedeniyle yaşanan morluklar için öncelikli olarak altta yatan nedenin tedavi edilmesi gerekir. Genetik olarak gelişen morlukları düzeltmek pek kolay değildir. Bunun için kapatıcılar kullanılabilir.
" } ] }