{ "title": "Bebeklerde Göz Altı Şişliği", "image": "https://www.gozalti.gen.tr/images/Bebeklerde-Goz-Alti-Sisligi-47897.jpg", "date": "20.01.2024 13:56:01", "author": "Canan", "article": [ { "article": "
Bebeklerde göz altı şişliği, bebeğin genelinde sık görülen sağlık sorunudur. Bebek doğduktan sonra 3 yaşına gelene göz altı şişliği sorunuyla dönem dönem karşılaşılır. Bu durum bebeğe bakan kişide korku, panik durumu oluşturur. Göz altı şişliği bebekte dirençsizlik oluşturur ve bağışıklık sistemini yavaşlatır. Yeni doğan bebeğin gözü hassas olduğu için kolaylıkla etkilenir. Göz çevresinin ve iç dokunun mikrop, enfeksiyon kapması ile göz altı şişliği oluşur. Göz yaşı kanalın tıkanması ve göz iltihabın devamlı yaşanması bebeklerde göz altı şişliği oluşmasına neden olur. Gözde oluşan hastalık veya göz yaşı bezinin hasar görmesi göz altı şişliği oluşturur. Bebek doğduktan sonra böbrek yetmezliği ve protein, vitamin eksikliği varsa göz altı şişliği zamanla oluşur. Bebeklerde göz altı şişliği ciddi hastalık olmaz. Sıvı toplanan bölge kendiliğinden geçebilir. Bebeklerin elleri devamlı hareket halinde olduğu için göz kolaylıkla mikrop kapar. Ciddi hastalığın başlangıcı göz altı şişlikle kendini belli eder. Bu durumlarda mutlaka doktor kontrolü sağlanmalıdır.

Bebeklerde göz altı şişliğin belirtileri nelerdir?
Bebeklerde göz altı şişliğin neden olur?
Bebeklerde göz altı şişliğin tedavisi nasıl yapılır?

Bebek 3 yaşına girene kadar ilaç kullanımı önerilmez. Doktor kontrolü ile göz altı şişliğin nedeni tespit edilir. Kan tahlili yapılır. Alerjik nedenlerden dolayı göz altı şişliği oluşmuşsa temizlik kuralları, hijyen kuralları ve düzenli beslenmesi ile hastalıktan kurtulması sağlanır. Bebeğe bakan kişinin bebeğin elini gözüne götürmemesine dikkat etmelidir. Şişen bölge temiz pamuk ile göze zarar vermeden silinmelidir. Gözün enfeksiyon kapmaması için göz sürekli kuru olmalıdır. Göz altında şişlik olan bölgeye soğuk su basıncı yapılabilir. Anne sütüne ağırlık verilmelidir ve protein içerikli ek gıda takviyesi yapılmalıdır. Göz için antibiyotik damla kullanılır. Damla şişliğin geçmesine yardımcı olur ve göz yaşı kanalın açılmasını sağlar. Bebeğin rahat nefes alması için burun açıcı sprey kullanılır. Bebekte böbrek hastalığı veya ciddi başka hastalık varsa idrar tahlili yapılır ve tedavi sağlanır.
" } ] }